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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Clima Temperado; Embrapa Rondônia; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  09/12/2005
Data da última atualização:  18/04/2007
Autoria:  SILVA, F. T.
Título:  Queijo parmesão.
Ano de publicação:  2005
Fonte/Imprenta:  Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica; Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2005.
Páginas:  53 p.
Série:  (Coleção Agroindústria Familiar).
Idioma:  Português
Conteúdo:  Definição do produto; Etapas do processo de produção: pasteurização, preparo do leite para coagulação, tratamento da massa, agitação e cozimento da massa, filagem, enformagem e resfriamento, salga, embalagem, armazenamento; Equipamentos e utensílios; Planta baixa da agroindústria; Higienização do embiente e equipamentos e utensílios; boas práticas de fabricação (BPF): instalações, pessoal, procedimentos, armazenamento, controle de pragas e registro e controles.
Palavras-Chave:  Queijo parmesão.
Thesagro:  Laticínio; Pasteurização; Produto Derivado do Leite; Tecnologia de Alimento.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB33075 - 1EMBFL - --637.30004411
CNPAF24887 - 1EMBFL - --FOL 46582005.04658
CNPUV7363 - 1EMBFL - PPFL01408FL01408
CPACT9654 - 1ADDFL - PP012942005.01294
CPAF-RO15140 - 1ADDFL - PP637.3S586q3046
CPAF-RO15140 - 2ADDFL - PP637.3S586q3047
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Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  08/04/2022
Data da última atualização:  11/04/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SILVA, L. J. da; DICK, D. P.; NECKEL, D.; NÓBREGA, G. N.; RODRIGUES, R. de A. R.; BARBOSA, R. I.; CORDEIRO, R. C.
Afiliação:  LIBÉRIO JUNIO DA SILVA, UFF; DEBORAH PINHEIRO DICK, UFRGS; DJENNIFER NECKEL, UFRGS; GABRIEL NUTO NÓBREGA, UFF; RENATO DE ARAGAO RIBEIRO RODRIGUES, CNPS; REINALDO IMBROZIO BARBOSA, INPA; RENATO CAMPELLO CORDEIRO, UFF.
Título:  Effects of fire on soil organic matter in northern Amazonian forest fragments.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Acta Amazonica, v. 52, n. 1, p. 13-22, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1590/1809-4392202100133
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Forest fires incorporate pyrogenic organic matter into the soil, affecting the characteristics of soil organic matter (SOM) due to its high aromaticity, increasing its renewal time. However, the factors that control the concentration of pyrogenic organic matter and its chemical composition and structure are still little known. Forest fragments dispersed in a savanna matrix of the northern Brazilian Amazon are frequently impacted by fires, which can affect the composition of SOM within the fragments. The aim of this study was to analyse the chemical composition of SOM in the border and interior of six forest fragments in the Roraima savanna, in the northern Brazilian Amazon. Soil samples were collected at 10-cm intervals up to 1 m in depth at the border and in the interior of each fragment. Soil organic material concentration was determined with 10% HF solution and its elemental composition, thermogravimetric index, and 13C CPMAS NMR spectroscopic analysis were determined. There was no significant difference in the aromaticity index between border and interior. The concentration of alkyl C structures between border (22 to 25%) and interior (19 to 29%) indicated the occurrence of medium-intensity fires in the study area. The thermogravimetric analysis showed no significant difference in the thermal stability of SOM between border and interior. Our results showed no pronounced difference in SOM quality up to 1 m depth between the border and the interior of the evaluated forest ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Aromaticity index; Composição elementar; FTIR; Índice de aromaticidade.
Thesagro:  Incêndio Florestal.
Thesaurus NAL:  Elemental composition; Forest fires.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1142011/1/Effects-of-fire-on-soil-organic-matter-2022.pdf
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Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPS21032 - 1UPCAP - DD
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